Kohti avarampaa maailmaa

Creative Commons -lisenssi Tekijä on Hartwig HKD

Ihan tavallista valaistumista

Luulitko, että valaistuminen on jotain täysin ihmeellistä ja kaukaista? Jotakin, jota jumalat suovat harvoille ja valitulle ihmisille? Sellaisille, jotka ovat mahdollisimman kaukana sinusta muilla mailla ja toisissa ajoissa? Entä jos valaistuminen onkin yksinkertaista jokaisen saavutettavissa ja aina läsnä jokaisessa kokemuksessamme, jos vain huomaamme pysähtyä, hiljentyä ja antaa elämän kasvaa sisällämme? Kuka tahansa osaa tuoda huomion sisäänsä ja olla läsnä. Sinäkin osaat. Tämä voi vaikuttaa sinusta liian yksinkertaiselta, liian helpolta, liian tavalliselta.

Yksinkertaista -kyllä, helppoa - ei. Koitapa olla täysin läsnä omassa kokemuksessasi enemmän kuin kymmenen sekuntia kerralla ajatuksen vaeltamatta ja huomaat että tämä yksinkertainen asia on todella vaikeaa. Jos olet töissä, kotona tai harrastuksissa ajatuksesi on luonnollisesti tehtävässä jota suoritat. Ajattelet ja suunnittelet sisäisin ajatuksin tekemääsi. Tässä ei ole mitään pahaa, eikä se estä sinua valaistumasta. Voit uppoutua täysin tekemääsi ja tulla yhdeksi sen kanssa. Jos kuitenkin pidät itsesi pelkästään ajattelussa ja huomaat vain sen, moni muu asia kokemassasi jää huomaamatta. Jos sitten takerrut tai vastustat jotakin ajattelussasi ta tunteissasi, erotat itsesi tuosta ulkopuoliseksi havaitusta asiasta. Mutta ei se haittaa, ei ole kiire mihinkään. Voit tuoda huomion sisääsi helposti ja vaivatta aina kun satut muistamaan.

Tarvitseeko sitten hirveästi pingottaa ja keskittyä ollakseen tietoinen ja läsnä? Tarvitseeko pingottaa ollakseen olemassa? Olet jo tietoinen ja olet jo olemassa. Ei sitä tarvitse pingottaa. Pysähdy nauttimaan kokemastasi silloin, kun muistat. Olet automaattisesti läsnä ja tietoinen silloin. Mielesi alkaa levätä useammin ja levottomuus alkaa hiipua mielestäsi kuin itsestään vähitellen. Alat huomata kehostasi kumpuavan hyvinvoinnin ja nautinnon tunteen pelkästä olemassa olosta. Alat kaivata vähemmän ulkoista viihdykettä, mutta silloin kun nautit ulkoisesta viihdykkeestä nautit siitä syvemmin.

Onko tämä itsekästä? Elätkö jossain sisäisessä yksityisessä kuplassa, jossa mikään maailmassa oleva asia ei vaikuta sinuun millään tavalla? Eristäydytkö ja elämäsi on yksinäistä tylsää harmaata eteenpäin tarpomista? Mitä luulet tapahtuvan, jos tapaisit ihmisen, joka on reaktioissaan täysin vapaa ja kohtaa sinut täysin läsnäolevasta kirkkaasta ja lämpimästä tietoisuudesta? Miltä sinusta tuntuisi, jos joutuisit tällaisen ihmisen lempeän huomion keskipisteeksi? Jos hänen maailmansa täyttäisi pelkästään sinä? Entä jos itse olisit tällainen ihminen? Olisiko elämäsi yksinäistä eristäytymistä? On varmasti lukuisia hetkiä elämässäsi, jolloin olet ollut tällainen. Ne ovat luultavasti olleet elämäsi ja kaikkien ympärillä olevien parhaimpia hetkiä.

Kun jatkat huomion kääntämistä sisääsi, alat nähdä uusia tilaisuuksia olla läsnä. Tilaisuuksia jotka aiemmin ärsyttivät sinua. “Ihanaa, tuolla on aamuruuhkan pää. Taas uusi tilaisuus olla hiljaa itsekseni.” “Loistavaa, kaupassa on taas jonoa. Taas hetki sisäistä nautintoa lämpöä, hiljaisuutta ja avoimuutta.” Olet olemassa joka hetki, miksi et nauttisi siitä? Voin taata, että myös muut nauttivat seurastasi enemmän, kun hohdat lämpöä, huout rauhaa ja mielesi lepää avoimuudessa.

Tällainen henkisyys saattaa kuulostaa liian arkiselta ollakseen voimakasta. Mieti kuitenkin hetki, millainen maailma olisi, jos sinä ja monet muut, jotka kohtaat päiväsi aikana kotona, työssä, kadulla tai televisiossa olisivat opetelleet lepäämään kehon levollisuudessa ja lämmössä, sisäisen puheen hiljaisuudessa sekä sen vapauttamassa valossa sisälläsi ja mielen avoimuudessa ja rajattomuudessa. Olisiko elämämme samanlaista? Luokittelisitko ihmiset meihin, joita puolustaa ja muihin, joita vastustaa? Kiinostaisiko sinua vihata, olla tuohtunut tai ärsyyntynyt ihmiselle, jonka tiedät voivan kokea samoin ja joka on jäänyt hetkeksi kiinni oman mielensä kylmyyteen, rauhattomuuteen ja sulkeutuneisuuteen. Avoimuus ja mielenrauha on mahdollista. Se on helppoa. Sinulla on jo kaikki tarvittava. Käännät vain huomion sisääsi, elämään joka on jo siellä. Anna sen hehkua ja loistaa ympärillesi, mitä ikinä teetkin. Unessa ja valveilla.

Unijoogan yö- ja päiväharjoitukset ovat mukavia tapoja kääntää huomio sisäänsä useasti vuorokaudessa ja antaa mielen levätä omassa rauhassaan täysin läsnä siinä kokemuksessa, mikä mielen läpi kullakin hetkellä liukuu, kuten pilvet avaran kirkkaalla taivaalla tietoisuuden valossa ja lämmössä.


« Takaisin aiheisiin