Unien muistaminen ja arvostus

Ensimmäisellä viikolla on tarkoitus kehittää unimuistiaan ja unien arvostusta. Perinteisessä tiibetiläisessä yhteisössä unia kerrottiin toisille ja pohdittiin niitä yhdessä. Suvun vanhimmat toivat oman kokemuksensa unineuvoissa. Voimallisista ja merkittävistä unista kysyttiin kylän munkilta. Omasta yhteisöstämme puuttuu luonnollinen unien arvostuksen perinne. Unet vaikuttavat turhilta mielikuvituksen tuotteilta, jotka sietääkin unohtaa. Unijoogaharjoituksessa tällaisesta asenteesta on hyvä opetella pois. Unet antavat sinulle sitä enemmän, mitä enemmän arvostat niitä ja mitä enemmän ne sinulle merkitsevät.

Unet ovat hyvä sisäisen polun ja eheytymisen kartta. Ne kertovat missä menet elämässäsi ja henkisissä harjoituksessasi. Kun alat muistaa enemmän uniasi, ne muuttuvat elävämmiksi ja pidemmiksi ja alat nauttia olostasi enemmän jo unen aikana, tiedät että olet edistynyt polullasi hyvän matkaa ja matka alkaa käydä yhä innostavammaksi.

Tiibetiläiset eivät pidä unipäiväkirjaa, koska heille unien näkeminen ja niistä kertominen on osa tavallista kanssakäymistä läheistensä kanssa. Länsimaiselle unipäiväkirja saattaa kuitenkin olla hyvä keino tutustua uniinsa tarkemmin ja tuoda niitä lähemmäs tietoisuutta.

Voit kirjoittaa unet unipäiväkirjaan tai jakaa ne jonkun kanssa.

1. Päätä: Päätä nukkumaan mennessä muistella uniasi

2. Kysy: Paras hetki muistella unia on välittömästi kun havahdut hereille. Kysy mitä juuri äsken tapahtui? Mitä unta näin äsken?

3. Ole paikallasi: Pysy samassa asennossa missä heräsit. Tartu kiinni pienestäkin unen häivähdyksestä tai tunnelmasta ja koita jatkaa sitä, jotta koko uni palautuu mieleen. Käy läpi tuttuja ja läheisiä ihmisiä ja paikkoja. Olivatko he unissa? Olitko jossain tutussa paikassa.

4. Kertaa: Kertaa unta mielessäsi pari kolme kertaa ja se painuu paremmin mieleesi sekä muistat enemmän yksityiskohtia.

5. Muistele: Unet palautuvat mieleen käänteisessä järjestyksessä. Tuorein ensin ja aikaisemmat tapahtumat sen jälkeen. Kysy itseltäsi: Mitä tapahtui tätä ennen?

6. Kirjoita: Kirjoita unesi ylös heti kun muistat ne. Aamulla et muista niistä enää paljoakaan. Voit kirjoittaa vain päätapahtumat muutamalla sanalla, jos et jaksa kirjoittaa koko tarinaa. Aamulla kuitenkin suuri osa yksityiskohdista on jo unohtunut. Anna unellesi tarttuva lyhyt otsikko ja merkkaan päiväys.

Varsinaiset unijoogaharjoitukset kannattaa aloittaa kun muistaa ainakin yhden tai mieluummin muutaman unen joka yö. Ilman unien muistamista on lähes mahdotonta tulla niistä tietoisiksi unen aikana.« Takaisin aiheisiin